• Grupa PINO
  • Prv.pl
  • Patrz.pl
  • Jpg.pl
  • Blogi.pl
  • Slajdzik.pl
  • Tujest.pl
  • Moblo.pl
  • Jak.pl
  • Logowanie
  • Rejestracja

Smacznie i naturalnie

Blog gastronomiczny

Strony

  • Strona główna
  • Księga gości

Pieprz syczuański - co to za przyprawa?

Pieprz syczuański zwany również pieprzem chińskim coraz częściej pojawia się w wielu potrawach w blogach kulinarnych czy książkach kucharskich. Ta dość oryginalnie brzmiąca przyprawa ma wiele zastosowań oraz wykazuje działania prozdrowotne. Czy warto posiadać ją w swojej kuchni? Jak smakuje? Oto odpowiedź.

 

1. Pieprz z Syczuanu

Pieprz syczuański charakteryzuje się dość oryginalnym smakiem, przypominającym cytrynową, lekko korzenną nutę. To przyprawa do tej pory stosowana głównie w kuchni azjatyckiej. Teraz coraz chętniej stosowana również w polskich potrawach.

 

2. Zastosowanie

Pieprz syczuański nadaje potrawom świeżości i delikatnej ostrości. Wiele osób stosuje go do dań rybnych, mięsnych, ryżu oraz aromatycznych zup. Dzięki niej w zaledwie kilka chwil można przenieść się do aromatycznej Azji i poczuć smak tych wyjątkowych i oryginalnych potraw ( i to bez wychodzenia z domu). Kuchnia azjatycka z każdym rokiem staje się coraz bardziej popularne, a takie przyprawy wzmacniają jej autentyczność.

 

3. Gdzie go kupić?

 

Pieprz syczuański można kupić w wielu sklepach internetowych, które posiadają w swoich ofertach zioła z całego świata. Ostatnio również wiele marketów, posiadającej tygodnie z asortymentem z różnych stron świata - posiadają oryginalne przyprawy do typowo azjatyckich dań. Pieprz syczuański kupimy już za około 8- 9 zł za około 50 gram. Już niewielka jego ilość znacznie odmieni nasze dania, dlatego warto go spróbować w swojej kuchni.


26 lutego 2019   Dodaj komentarz
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz

Smacznieinaturalnie | Blogi