Pieprz syczuański - co to za przyprawa?
Pieprz syczuański zwany również pieprzem chińskim coraz częściej pojawia się w wielu potrawach w blogach kulinarnych czy książkach kucharskich. Ta dość oryginalnie brzmiąca przyprawa ma wiele zastosowań oraz wykazuje działania prozdrowotne. Czy warto posiadać ją w swojej kuchni? Jak smakuje? Oto odpowiedź.
1. Pieprz z Syczuanu
Pieprz syczuański charakteryzuje się dość oryginalnym smakiem, przypominającym cytrynową, lekko korzenną nutę. To przyprawa do tej pory stosowana głównie w kuchni azjatyckiej. Teraz coraz chętniej stosowana również w polskich potrawach.
2. Zastosowanie
Pieprz syczuański nadaje potrawom świeżości i delikatnej ostrości. Wiele osób stosuje go do dań rybnych, mięsnych, ryżu oraz aromatycznych zup. Dzięki niej w zaledwie kilka chwil można przenieść się do aromatycznej Azji i poczuć smak tych wyjątkowych i oryginalnych potraw ( i to bez wychodzenia z domu). Kuchnia azjatycka z każdym rokiem staje się coraz bardziej popularne, a takie przyprawy wzmacniają jej autentyczność.
3. Gdzie go kupić?
Pieprz syczuański można kupić w wielu sklepach internetowych, które posiadają w swoich ofertach zioła z całego świata. Ostatnio również wiele marketów, posiadającej tygodnie z asortymentem z różnych stron świata - posiadają oryginalne przyprawy do typowo azjatyckich dań. Pieprz syczuański kupimy już za około 8- 9 zł za około 50 gram. Już niewielka jego ilość znacznie odmieni nasze dania, dlatego warto go spróbować w swojej kuchni.